Yritä ny edes

Personal trainerina taitaa olla aika turha haaveilla palkkatyöstä. Eli yrittäjän ura kutsuu. Apua.

Koulutuksen aikana yrittämisestä ja yritykseen liittyvistä asioista on keskusteltu jonkun verran. Pääpaino opinnoissa on tietysti itse ammatin sisällössä, joten mitään kovin syvällistä yrittäjyyteen liittyvää koulutus ei pidä sisällään. Kysymällä ja keskustelemalla asiat ovat kuitenkin selvinneet ja vastauksia on saanut kokeneemmilta! Ja onneksi on google.

Yrityksen perustamisesta muistin kouluajoilta sen verran, että pitää hankkia y-tunnus. Vähän googlasin ja päädyin ilmaiselle toiminimikurssille (vinkkinä yritä.fi). Sieltä vähän rohkeutta ja toteaminen, että kirjanpidon tekemisen itse voi varmaan suosiolla unohtaa, vaikka se tietyin ehdoin saakin olla yhdenkertaista eli hieman helpompaa.

Seuraavaksi päädyin OP:n Kevytyrittäjä-sivuille lueskelemaan. Ilmainen, kunnes laskutat jotain. Silloin menee kulua, mutta sekin aika maltillinen siihen nähden, että suunnilleen kaikki muu paitsi laskutus hoidetaan sun puolesta. Juu kyllä kiitos. Päivätyön ohessa en jaksa tässä vaiheessa koittaa hoitaa kaikkea itse edes kirjanpitäjän avustuksella.

Homman aloitus oli yksinkertaista: rekisteröityminen, valtakirjan antaminen yrityksen perustamisesta varten ja sitten pari päivää odottelua, että y-tunnus rekisteröidään. JA tämäkin siis ilmaista. Aloittava yrittäjä kiittää. Kulujen ja laskujen syöttö palvelun kautta oli myös sopivan simppeliä, muutaman kentän täyttö, tarvittavat liitteet ja nappia painamalla asiat lähtivät etenemään. Seuraavaksi ilmestyy kirjanpitoon rivejä tai tilille rahaa.

Pelkkä y-tunnus ei sitten kuitenkaan taida riittää. Mitä yrittäjän pitää AINAKIN muistaa selvittää..?
– yrittäjän eläkevakuutuksen tarpeen selvittäminen
– vakuutukset (koska olen vakuutettuna päästä varpaisiin ja vähän ylikin omilla ja työnantajan vakuutuksilla, otin vain toiminnan vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen. Nämä maksavat muutaman kympin vuodessa, mutta ovat kultaakin kalliimpia, jos tötöilet jotain tai tulee riitaa)
– GDPR. Nuo neljä pientä kirjainta eli tietosuoja-asetus. PT:na minulla on asiakkaita (toivottavasti) ja asiakkaiden tiedoista muodostuu asiakasrekisteriä
– veroasiat (toiminimiyrittäjänä hommat tehdään verokortilla eli näin sivutoimisena täytyy huolehtia, että tuloraja riittää sekä päivätöihin että näihin sivubisneksiin. Muuten mennään otsikkotasolla ”veroasiat”, koska en todellakaan ymmärrä niistä tarpeeksi)

Check.

Siirrynkö jonain päivänä täysipäiväiseksi yrittäjäksi vai ”harrastelenko” yrittämistä päivätyön ohessa? Jää nähtäväksi, tässä vaiheessa jälkimmäinen vaihtoehto sopii parhaiten, kuten myös tällainen kevennetty yrittäminen.

Yrittämisiin,
Maiju

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: