PK VK MK VO2Max

Yhteistyössä @PTAkatemia

Että mitä tuota?

Kestävyysharjoittelu ei ole koskaan ollut se oma lempitouhu, vaikka kaiken näköistä onkin tullut harrastettua. Kestävyyslajeista lähinnä hiihtoa ja nykyisellään pyöräilyä. Ehkä ratsastuksenkin voisi laskea kestävyysharjoitteluksi. Jonkunlaista kestävyyttä tässä elämässä kuitenkin tarvitaan, jotta jaksaa mennä ja touhuta sekä salilla että arjessa.

Muutama vuosi sitten sovittiin työkavereiden kanssa, että Levin Ruskamaratonilla käydään kipaisemassa kymppi. Koskaan en ollut koulun 1 500 metrin juoksua pidempää ”kisaa” juossut, joten ei muuta kuin treenaamaan. Interwebsistä juoksuohjelma ja lenkille.

Vauhti tappaa, ei matka. Tämä tuli todettua heti. Lähdin liian lujaa ja hyydyin nopeasti. Kun tajusin hidastaa vauhtia ja malttaa tossutella niin hitaasti, että rollaattorilla pääsi ohi, alkoi asioita tapahtua. Juoksin tylsää suoraa edes takaisin muutaman viikon ja oli kiva huomata, että hiljalleen samassa ajassa pääsi pidemmälle ilman, että sykkeet hakkasivat rajoitinta vasten. Maltoin siis vihdoin kehittää peruskestävyyttäni (PK) ja edistymisen havaitseminen motivoi kummasti.

Siitä Ruskamaratonista selvittiin ja kymppi meni tavoitteiden mukaan alle tuntiin. Nyt muutaman vuoden sekä yhden Sampsa Kauton ja Jukka Mäennenän ohjauksessa vietetyn kestävyysharjoitteluviikonlopun jälkeen tietää, miten seuraavalle kympille treenailu kannattaa aloittaa ja miten sitä omaa tulosta voisi myös ehkä hieman parantaa.

Viikonlopun aikana päästiin teorian lisäksi testailemaan omaa kuntoa pienen testin merkeissä. Samaa testiä aion jatkossa käyttää myös omilla asiakkaillani, sillä se on suhteellisen yksinkertainen eikä suoriteta veren maku suussa, kuten ehkä Cooperin testin kanssa helposti käy. Omat testitulokset ovat tallella, joten täytynee toistaa testi tässä pyöräilyn merkeissä vietetyn kesän jälkeen.

Etenkin näiden käytännön harjoitusten takia olen erittäin tyytyväinen siihen, että päädyin lähiopetuksena järjestettävään koulutukseen. En usko, että olisin yhdelläkään etänä järjestetyllä kurssilla oppinut asioita yhtä tehokkaasti, kuin PTA:lla. Keskittymiskykyni on aika lähellä hamsterin tasoa (kuvittelen, että niillä on huono keskittymiskyky), joten olisi todennäköisesti aika moni asia mennyt ohi, jos kaikki olisi pitänyt opiskella etänä ja teoriassa ilman ohjattua käytännönharjoittelua. Vaikka viikonloppuja on jouduttu siirtelemään ja valmistuminenkin hieman viivästyi, ei valinta harmita lainkaan. Jäipä enemmän aikaa opiskella…

Hieman jäljessä tullaan postailujen kanssa, mutta stay tuned, lisää seuraa! Ehkä jossain vaiheessa selviää myös otsikon kirjaimet?

Maiju

Postaus on osa PTAkatemian personal trainer -koulutusta käsittelevää postaussarjaa. Postaukset on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä PT Akatemian kanssa.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: