Mistä on hyvä treeniohjelma tehty?

Yhteistyössä @PTAkatemia

Kun saat käsiisi uuden treeniohjelman valmentajalta, intterwebsistä tai omasta päästäsi, mietitkö, miksi treeniohjelma on sellainen kuin se on?

Treeniohjelman pohjana pitäisi olla omat tavoitteet ja resurssit: mitä harjoittelulla halutaan saavuttaa ja mitkä ovat tekijät, jotka ovat käytettävissä tavoitteen saavuttamiseksi. Jos tavoitteena on oman hyvinvoinnin parantaminen ja arjessa jaksaminen, aikaa treenata kaksi kertaa viikossa ja käytössä perus salirekvisiitat, näyttää ohjelma ihan eriltä kuin maksimaalisen suuria voimatasoja hamuavan, viisi kertaa viikossa puoli päivää salilla viettävän henkilön. Ei ole kumpikaan esimerkeistä tyytyväinen, jos ohjelmat vaihtaisi päittäin.

Harjoituskokemuksella on myös näppinsä pelissä treeniohjelman sisällössä. Ei riitä, että asiakas kertoo käyneensä salilla yli 10 vuotta (kuten allekirjoittanut), vaan tarvitsee myös tietää, mitä siellä salilla on se yli 10 vuotta tehty. Jos kyykky kulkee ja rauta liikkuu, niin jes, ohjelma on taas ihan eri kuin joskus ja jouluna 10 vuoden aikana salilla piipahtaneen.

Kokenutkaan treenaaja ei välttämättä hallitse kaikkia liiketekniikoita, jolloin harjoittelusta puuttuu turvallisuus. Ohjelman tekijän on syytä varmistaa, että ohjelmaan kirjatut liikkeet sujuvat ilman uhkaa pitkästä sairaslomasta. Jokaiselle liikkeelle löytyy vaihtoehtoja, joiden avulla hiljalleen edetään haluttuun liikkeeseen. Voimaharjoitteluviikonlopun harjoitusten perusteella en kyllä esimerkiksi itselleni heittäisi valakyykkyä ihan heti ohjelmaan, ihan vaikka kehonpainokyykky lienee paras tapa aloittaa eteneminen..

Ohjelmaan ei siis laitella liikkeitä sen mukaan, mikä tuntuu kivalta tai valita kettuillessaan juuri niitä liikkeitä, joita uhri eli valmennettava kertoo vihaavansa. Jokaiselle liikkeelle ja toistomäärälle on syynsä, jotka taas määräytyvät valmennettavan mukaan. Näin ohjelmasta saadaan sellainen, joka vie kohti tavotteita kuluttamatta kuitenkaan liikaa voimavaroja. Ja kun harjoittelu on mukavaa, selkeää ja asiat etenevät, on ohjelman säännöllinen noudattaminenkin todennäköisempää.

Paljon viisastuttiin taas Jukka Mäennenän ja Kimmo Kuukasjärven opeissa PTA:n kolmannen opiskeluviikonlopun aikana. Tiivis setti teoriaa ja käytännön harjoittelua, aika paljon tuli sisältöä omaan työkalupakkiin jatkoa ajatellen!

Jos voimaharjoittelujutut kiinnostaa, kannattaa etsiä käsiinsä Jukan kirja Voimaharjoittelu – Teoriasta parhaisiin käytäntöihin. TAI sitten voi olla yhteydessä muhun personal trainer -palveluiden merkeissä; tiedätte, että en ainakaan huonossa opissa ole!

Maiju

Postaus on osa PTAkatemian personal trainer -koulutusta käsittelevää postaussarjaa. Postaukset on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä PT Akatemian kanssa.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: